TURUN YLIOPISTO
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma

Toivanen, Jussi:
”Poliisi tunkeutui Facebookiin. Poliisin sosiaalisen median kanavat ja viestintä.
Pro gradu, 81 sivua.
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma, Digitaalinen kulttuuri 2011.



Tutkielman aiheena on poliisin sosiaalisen median toiminta ja sen mahdollisuudet poliisin ulkoiselle viestinnälle, ennaltaehkäisevälle toiminnalle sekä kriisiviestinnälle. Edellä mainittuja teemoja lähestytään poliisin viestinnän käytännön kokemusten kautta.

Tutkielman keskeisenä aineistona on poliisin vuonna 2009 julkaistu viestintästrategia sekä koti- ja ulkomainen Internetiä ja sosiaalista mediaa käsittelevä kirjallisuus. Lisäksi tutkielmassa on hyödynnetty eri verkkolehtien ja sähköisen median keskusteluosioissa olleita kommentteja.

Tutkielman tärkein havainto on se että osallistuminen sosiaaliseen mediaan on toteuttanut konkreettisesti poliisin viestintästrategian tavoitteita, jotka ovat ylläpitää ja lisätä poliisin näkyvyyttä, tarjota mahdollisuus vuorovaikutukseen ja siten estää rikoksia ennalta. Poliisille sosiaalinen media on tarjonnut uudenlaisen mahdollisuuden olla yhteydessä yleisöön ja vastaavasti yleisölle lähestyä poliisia.

Sosiaaliseen mediaan osallistumisen kautta poliisin on ollut mahdollista antaa yleistä informaatiota poliisin toiminnasta ja neuvontaa hallinnonalalla käsiteltävistä asioista sekä saatavista julkisista palveluista. Samalla sen avulla on ollut mahdollista edistää kansalaisten yhteiskunnallista osallistumista. Se on myös tarjonnut mahdollisuuden lisätä poliisin näkyvyyttä, tarjota mahdollisuuden vuorovaikutukseen ja sitä kautta ennalta ehkäistä rikosten syntymistä. Osallistumalla keskusteluihin poliisi on voinut tuoda oman näkökulmansa ja viestinsä esiin netin keskusteluissa.

2000-luvun aikana poliisin viestintä on muuttunut entistä vuorovaikutteisempaan ja avoimempaan suuntaan. Samalla viestinnän käytössä olevien kanavien määrä on lisääntynyt. Sosiaalisen median hyödyntäminen on avannut poliisille uusia kanavia ja mahdollisuuksia tavoittaa ihmisiä sekä tarjonnut välineitä suoraan ja aitoon vuorovaikutteiseen viestintään. Lisäksi se on herättänyt pohtimaan, miten Web 2.0 -työkaluja ja sosiaalisen median toimintatapoja voitaisiin hyödyntää poliisihallinnon sisällä päivittäisessä toiminnassa ja viestinnässä.


Asiasanat:

poliisi, viestintä, sosiaalinen media, Web 2.0, Internet


Takaisin