TURUN YLIOPISTO
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma

Koivula, Mika:
Mediat lomalla - medioiden käyttö ja niiden lomautuminen.
Pro gradu, 81 sivua, 5 liitesivua.
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma, Digitaalinen kulttuuri 2011.



Tutkimuksessani tarkastelen medioiden käyttöä lomalla. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitkä mediat ovat ihmisten mielestä tärkeimpiä lomaolosuhteissa. Samalla tutkin muutosta medioiden käytössä arjen ja loman välillä. Tutkin näitä teemoja medioiden lomautumisen ja moraalisen median käytön näkökulmista. Tutkimuksen primääriaineistona on Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmassa tehty Internetkysely mediakäyttö lomalla. Tutkimus on luonteeltaan teknologian kulttuurista tutkimusta ja tutkimusmenetelmänä toimii aineistolähtöinen sisällönanalyysi.

Medioiden lomautuminen on oma käsitteeni, millä tarkoitan sitä prosessia, missä mediat siirtyvät normaalista arkikäytöstä lomakäyttöön. Prosessissa median käyttökulttuuri muokkaantuu lomalle sopivaksi, siitä tulee osa lomaa ja se muodostuu käyttäjälle tärkeäksi. Myös moraaliset valinnat määrittävät osaltaan medioiden lomautumista. Tutkimukseni mukaan tärkeimmät lomamediat ovat matkapuhelin, Internet ja tietokone, sanomalehti ja radio. Näistä medioista lomautumisprosessi on valmis sanomalehden ja radion osalta, muiden medioiden lomautuminen on vielä kesken. Tutkimukseni mukaan medioiden käyttö muuttuu lomalla ajankäytöllisesti, lomanviettotavasta johtuen, sekä myös medioiden käyttötavat muuttuvat lomalla.

Medioiden lomautumisprosessi on vielä kesken. Jatkotutkimusta olisi hyvä tehdä tulevaisuudessa, kun nuoremmat sukupolvet alkavat viettää lomaa. Myös moraalisuutta medioiden lomakäytössä olisi hyvä tutkia lisää, koska moraalisuus voi olla vain puheen tapa.


Asiasanat:

media, loma, lomautuminen, moraali, muutos


Takaisin