TURUN YLIOPISTO
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma

Kaunistola, Mari:
Lähipoliisitoimintaa virtuaalisesti - Viestintää ja vuorovaikutusta poliisiradiossa.
Pro gradu, 75 sivua.
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma, Digitaalinen kulttuuri 2012.



Tutkielmani aiheena on poliisin valtakunnallinen internetradio, joka kuuluu osoitteessa www.poliisiradio.fi. Kyseessä on poliisille uusi, tammikuussa 2012 avattu nettiradio, jonka tavoitteena on lisätä vuorovaikutusta ja viestintää kansalaisten kanssa. Nettiradion toimituskunta koostuu pääosin poliisin viestinnässä työskentelevistä poliisitaustaisista henkilöistä. Kansalaiset voivat vaikuttaa juttuideoihin lähettämällä palautetta sivuston kautta. Tällä tavoin nettiradio pyrkii lisäämään vuorovaikutusta kansalaisten kanssa virtuaalisesti.

Empiirisenä tutkimusaineistona on nettiradiolle annettu palaute, jota kansalaiset ovat lähettäneet radiosivuston kautta. Palautteen analysoinnin ajanjaksoksi olen rajannut radion kaksi ensimmäistä toimintakuukautta, tammikuusta maaliskuuhun 2012.

Poliisin nettiradiohanke on ollut osa poliisin laajaa toiminnan kehittämistä sosiaalisessa mediassa. Samalla se on ollut yksi keskeinen osa poliisin viestintästrategiaa, joka on tehty vuosille 2010 - 2013. Viestintästrategian linjausten mukaan näkyvyys on lisääntynyt huimasti sosiaalisessa mediassa. Poliisi on viranomaisista ollut etujoukossa kehittäessään toimintaa eri palveluissa. Tärkeintä kuitenkin kaikessa toiminnassa on, että palvelut linkittyvät ja ovat synergiassa toistensa kanssa. Silloin ne vastaavat parhaiten poliisin viestinnällisiin tarpeisiin ja lisäävät vuorovaikutuksen mahdollisuutta.

Teoreettista viitekehystä avaan työssäni pohtimalla, miten sosiaalisen median palvelut palvelevat poliisin viestintää ja lisäävät vuorovaikutusta.

Keskeisenä tutkimustuloksena voidaan pitää sitä, että nettiradio on tarjonnut uudenlaisen mahdollisuuden lisätä vuoropuhelua kansalaisten kanssa. Tämän on osoittanut mm. keskustelu, jota ohjelmat ovat poikineet poliisin Facebook-sivustolla. Siellä monet aiheet ovat herättäneet laaja-alaista keskustelua ja kommentointia uuden ohjelman lanseerauksen jälkeen.
Myös internet-radion teemalause Kysy. Etsimme Sinulle vastauksen, toteutuu radion juttujen sisällössä. Kehitettävää konseptilla kuitenkin on edelleen. Nettiradio luo kuitenkin erilaisen ja uuden lähestymistavan viestinnälle ja vuorovaikutukselle. Se kuinka laajasti radiota käytetään ja kehitetään, on avainasemassa siinä, että nettiradio kiinnostaa ja sen ylläpito kannattaa


Asiasanat:

poliisi, sosiaalinen media, vuorovaikutus, viestintä


Takaisin