TURUN YLIOPISTO
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma

Kouhia-Rinne, Leena:
Tahallisten tietovuotojen prosessit ja niiden osatekijät.
Pro gradu, 75 sivua, 5 liitesivua.
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma, Digitaalinen kulttuuri 2014.



Tietovuotaminen on herättänyt paljon keskustelua viime vuosien aikana, kun massiiviset määrät salattuja tietoja on vuotanut eri tahojen kautta julkisuuteen. Alun perin kiinnostuin tietovuotoaiheesta miettiessäni vuotajaa sekä tämän motiiveja luovuttaa tietoja ulkopuoliselle taholle. Miksi vuotaja haluaa ottaa teollaan riskin, jonka vuoksi mahdollisesti uhraa työnsä ja tulevaisuutensa? Tavoitteeni tällä tutkimuksella on selventää tietovuodon olemusta ja hahmotella tapahtuman kaavaa. Selkeä kokonaiskuva prosessista ja siihen vaikuttavista seikoista auttaa ehkäisemään väärinkäytöksiä ja ei-toivottuja vuotoja. Digitaalisen tiedonhallinnan ja teknologian aikana tietovuodoilla voidaan saada nopeasti ja helposti paljon hyvää tai pahaa aikaiseksi. Päätutkimuskysymykseni on minkälainen on tietovuodon prosessi ja alatutkimuskysymys mikä on tietoisesti tehty tietovuoto?
Tutkimusaineistoni koostuu tietovuotoa käsittelevistä, tuoreista tieteellisistä tutkimuksista, artikkeleista ja raporteista, mutta myös kertomuksista ja selonteoista reaalimaailmassa tapahtuneista tietovuototapauksista. Pyrin rajaamaan aineistoni ajallisesti, mutta en tarkkaan vuosilukuun, vaan suhteelliseen aikajanaan, sillä halusin perustaa oman työni mahdollisimman tuoreiden tekstien varaan. Lähes koko tutkittu aineisto on tuotettu 2000-luvulla, sitä vanhemmista kirjoituksista olen ottanut mukaan vain ne muutamat, jotka ovat käsitelleet ja kuvailleet aihetta perusteellisesti ja tarkasti. Aineistossa käsitellyt vuototapaukset olivat tapahtuneet yksityisellä ja julkisella sektorilla sekä tiedemaailmassa, yhteistä tapauksilla on niiden työelämäsidonnaisuus. Kaikki vuodot yleensäkin alasta riippumatta liittyvät työelämään. Näkökulma omassa tutkimuksessani on kvalitatiivinen, selittävä, kuvaileva ja pyrin ymmärtämään tapahtumaa laajasti sekä analyyttisesti.
Tämä digitaalisen kulttuurin oppiaineeseen tehtävä pro gradu tutkimukseni ylittää digitaalisen kulttuuritutkimuksen rajat. Tutkimuksen edetessä kävi entistä selvemmäksi se, että tutkimuksen aihe liittyy moneen eri tieteen alaan, eikä digitaalisuus ole tässä erityisen määräävä tai oleellinen tekijä. Kyseessä on lähinnä reklamaation tekemisen prosessi, joka voi tapahtua missä tahansa ja jota voi käsitellä hyvin monen eri tieteen alalla. Tietovuoto voi myös olla tahallinen vahingonteko, jolloin se saattaa olla rangaistava rikos. Loppupäätelmissä esitän neljä laatimaani tahallisen tietovuotoprosessin kaavaa, joiden avulla on mahdollista kehittää käytännön toimia vähentämään tai jopa ehkäisemään ilmiantoja.


Asiasanat:

tietovuoto, tietovuotaminen, tieto, ilmianto, lähdesuoja, sananvapaus, kriisi, vastaanottaja, kuvaileva tutkimus


Takaisin