TURUN YLIOPISTO
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma

Savolainen, Pentti:
Sukupuolten väliset suhteet keskustelupalstalla - Hommaforumin viestiketjujen tarkastelua sukupuolinäkökulmasta.
Pro gradu, 71 sivua.
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma, Digitaalinen kulttuuri 2014.



Tutkimuksessa tarkastellaan sukupuoleen liittyvää puhetta ja sukupuolen esittämistä internetin keskustelupalstalla Hommaforumilla. Tutkimuksen tavoitteena on osoittaa millaista sukupuoleen liittyvää keskustelua tutkimuksen aineistoksi valituissa Hommaforumin viestiketjuissa käydään, miten sukupuolta määritellään ja feminismiä käsitellään keskusteluissa. Lisäksi tutkimus käsittelee Hommaforumin keskusteluteemoja yleisesti. Tutkimuksen primaariaineistona ovat Hommaforumin kolme viestiketjua ja sekundaariaineistona Hommaforumin Tupa –osion 605 viestiketjua. Viestiketjut on kirjoitettu pääosin vuoden 2013 aikana.

Tutkimuksessa aineistoa käsitellään sekä aineistolähtöisen sisällön erittelyn sekä argumenttianalyysin menetelmin. Aineistolähtöisellä sisällön erittelyllä avataan Hommaforumin keskusteluteemoja ja argumenttianalyysin avulla primaariaineistossa olevaa puhetta sukupuolesta. Tutkimuksen taustateorioina ovat retoriikka-analyysi sekä representaation ja sukupuolentutkimuksen teoriat.

Tutkimuksen keskeinen tulos on, että viestiketjuissa keskustelevat ovat hyvin erimielisiä sukupuolesta, kun keskustelu käsittelee ryhmän sisäistä järjestystä. Kun keskustelu käsittelee sukupuolta ryhmän ulkopuolella keskustelu on samanmielisempää. Ryhmän sisäisessä puheessa korostuvat sisäiset jännitteet sekä valtapyrkimykset. Ryhmän ulkopuolelle suuntautuvassa puheessa keskeisiä ovat sukupuolten asema ja roolit.

Tutkimus osoittaa, että kun sukupuolesta puhutaan yleisemmin korostuvat sukupuoleen ja sukupuolijärjestelmän liittyvät tekijät, kuten naisen asema ja feministien pyrkimykset yhteiskunnassa. Kaikissa aineiston sukupuolta käsittelevissä keskusteluissa on läsnä sukupuolen poliittinen ulottuvuus. Sukupuoli esitetään joko suhteessa valtaan ja valtajärjestelmään.


Asiasanat:

Sukupuoli, sukupuolentutkimus, argumenttianalyysi, representaatio, aineistolähtöinen sisällön erittely, Hommaforum, internetin keskustelupalsta


Takaisin