TURUN YLIOPISTO
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma

Aaltonen, Johanna:
Katsaus suomalaisten naisten matkakertomuksiin sekä niiden osuuteen matkailujournalismissa 2000-luvulla.
Pro gradu, 69 sivua, 5 liitesivua.
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma, Digitaalinen kulttuuri 2014.



Tutkimukseni tarkoitus on kartoittaa millaisia matkakertomuksia suomalaiset naiset ovat julkaisseet 2000-luvun alkupuolelta vuoteen 2013 sekä naisten tapaa dokumentoida matkaansa julkaistavaa kirjaa varten. Minua kiinnostaa huomioidaanko suomalaisten naisten kirjoittamia matkakertomukset matkailujournalismissa sekä miten erityisesti tutkimukseen valitsemiani matkakertomuksia on alan aikakauslehdissä esitelty.

Tutkimusaineisto koostuu 18 matkakertomuksesta, jotka on julkaissut suomalainen nainen. Matkakertomukset on julkaistu vuosina 2004-2013. Matkailujournalismista olen valinnut tutkimuksen aineistoksi Mondon ja Matkalehden kirjaesittelyjä vuosilta 2005-2013.

Käyttämästäni tutkimuskirjallisuudesta merkittävimmät ovat kaksi Ritva Hapulin teosta: Ulkomailla: Maailmansotien välinen maailma suomalaisnaisten silmin ja Matkalla kotona - Kyllikki Villan matkapäiväkirjoista sekä Carl Thompsonin Travel Writing. Lisäksi olen käyttänyt tutkimusartikkeleja.

Vastaukseni tutkimuskysymyksiin olen käynyt läpi naisten kirjoittamia matkakertomuksia sekä näistä matkakertomuksista kirjoitettuja kirjaesittelyjä matkailuun liittyvissä lehdissä. Tutkimusmenetelmääni voi pitää sisällönanalyysina.

Tutkimukseni tuloksena on , että 2000-luvulla suomalaiset naiset ovat julkaisseet matkakertomuksia rinkkamatkailusta, vaelluksista sekä rahtilaivamatkailusta. Matkan aikana matkaa on dokumentoitu päiväkirjamerkinnöin, lähetetty sähköposteja läheisille sekä kirjoitettu blogeja. Näiden pohjalta matkakertomus on koottu kirjaksi. 2000-luvulla on matkakertomuksena julkaistu myös aiempina vuosikymmeninä tehtyjä matkoja, joiden dokumentointiin on käytetty päiväkirjaa sekä mikrokasetille sanelua. Suomalaisten naisten kirjoittamia matkakertomuksia on esitelty matkailujournalismissa, mutta ei ole korostettu kirjaesittelyn matkakertomuksen olevan suomalaisen naisen kirjoittama. Mondon jakaman vuoden matkakirjaplakinnon on saanut yhtä usein naisen kuin miehen kirjoittama matkakirja, kunniamaininnan useammin naisen kirjoittama.


Asiasanat:

matkakertomus, naisten kirjoittama matkakertomus, matkailujournalismi, travelogue, Penelope, travel writing


Takaisin