TURUN YLIOPISTO
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma

Hakkarainen, Esa:
Piipittävän pelimusiikin evoluutio – Vanhan digitaalisen pelimusiikin muutos kolmen pohjoismaisen retropelimusiikkiyhtyeen toiminnan kautta tarkasteltuna vuosina 2000 - 2010.
Pro gradu, 99 sivua.
Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma, Digitaalinen kulttuuri 2015.



Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella vanhan digitaalisen pelimusiikin käytön muutosta kolmen pohjoismaisen yhtyeen toiminnan kautta. Työn tavoitteena on saada käsitys siitä, millaisten tapahtumien kautta retropelimusiikkiyhtyeet ovat syntyneet ja kehittyneet viime vuosikymmenen kuluessa. Työssä käytetty aineisto koostuu retropelimusiikkiyhtyeiden verkkosivuilleen tuottamasta kuva- ja tekstimateriaalista sekä erilaisten verkkojulkaisujen yhtyeitä koskevista haastatteluista sekä levyarvosteluista.
Verkkosivujen lähimenneisyyteen palasin arkistointiin erikoistuneen Yhdysvaltalaisen Internet Archiven tietokantaa hyödyntävän Wayback Machinen avulla. Tutkimuksen laadullinen analyysiosuus koostuu aineiston ryhmittelystä kronologiseen järjestykseen ja erottelusta sisällön perusteella alku-, keski- ja loppuvaiheiksi. Ryhmittelyn jälkeen aineisto luokitellaan eri vaiheista löytyvien tapahtumien mukaan.
Esittävän retropelimusiikin synty on yhteydessä sen esittäjien intohimoon vanhoja pelejä, tietokoneita ja musiikkia kohtaan. Musiikista kiinnostuneet peli- ja tietokoneharrastajat vaikuttavat olevan alttiita tuottamaan retropelimusiikkia. Usean retropelimuusikon tausta oli jollakin tavalla kytkettävissä demoskeneen. Retropelimusiikkia esitettiin lähinnä erilaisissa tietokonekeskeisissä tapahtumissa tai tietokoneharrastukseen liittyvien verkkosivujen yhteydessä. Se vaikutti olevan harrastajilleen tapa olla yhteydessä tietokonekeskeiseen kulttuuriin, johon liittyy vanhojen pelisävelmien ja säveltäjien ihannointia sekä menneisyyden laitteiden potentiaalin vaalimista.


Asiasanat:

Retro, nostalgia, pelimusiikki, retropelimusiikki, digitaalinen pelimusiikki


Takaisin